Keiteleen kunnan 140- vuotisjuhlateos

Keiteleen kunnan 140- vuotisen juhlavuoden aikana sain ilon tehdä tilausteoksen.

Eero Ryhanen 2019

Syntyi öljymaalaus ”Joutsensiunaus jatkuvuudelle”.

Teosta kuvaava tekstini saapui teoksen mukana juhlapaikalle:

Tämä maalaus sisältää elämänvoiman symboliikkaa joutsenparin ja poikueen kautta onnitellen ja juhlistaen Keiteleen kunnan 140- vuotista juhlavuotta.

Joutsen edustaa uskollisuutta eliniäksi ja lintu on esiintynyt jopa Karjalan kalliopiirroksissa.

Gallen-Kallelan teoksessa ”Lemminkäisen äiti” joutsen edustaa tuonen eli tuonelan joutsenta, mutta linnun moninainen vertauskuvallinen merkitys on inspiroinut taidetta laajasti sekä kotimaassa että maailmanlaajuisesti aina puhtauden vertauskuvasta kirkkautta kuvaaviin runoihin.

Meille suomalaisille joutsen edustaa uskollisuutta ja rauhaa, mutta myös voimaa linnun ollessa vahva selviytyjä.

Teos ”Joutsensiunaus jatkuvuudelle” on öljymaalaus kankaalle, joka kuvastaa tunneyhteyttä sitoutumiseen kotiseutuun, ”oman perheen luokse”.

Keitele 140 vuotta juhlateos Kunnas

Tausta on kuin utuinen tunteiden olo luonnossa, vesi kuin liikkeessä oleva uni vedestä.

Veden musta osa kuvastaa elämässä olevia haasteita, jotka ovat luonnollinen osa meidän jokaisen kokemuksia. Väri on tässä teoksessa saanut myös vakautta edistävän sijan.

Feminiinien puoli eli naarasjoutsen vasemmalla on rakkaudenväreissä, maskuliininen oikealla turvallisessa vaaleansinisessä voimasiivillä.

Poikaset ovat saaneet erivahvuuksia värejä ja muotoja molemmilta vanhemmiltaan. Neljän poikasen rooli teoksessa on merkitä pyrkimystä jatkuvuuteen ja tahtoa tukea hyvää elämää.

Silloin, kun yhteisö ja alue suunnittelee tulevaa, sen tahto yhteiseen onnistumiseen on tärkeätä. Ihan, kuten uskollinen joutsenpari haluaa jokaisen poikasen saavan hyvän elämän turvassa, haluaa hyvä kotiseutu tukea elinkeinoa, onnellisuutta, perheen vakautta ja työtä.

Yhteisöllinen onnellisuus, turvallisuus ja alueen pysyvyyden tukeminen rakenteiden kautta kulkevat yhdessä, kuten pienet joustenpoikaset vanhempiensa vanavedessä.

Koska musta on saanut joutsenparia aalloilla kannattelevan roolin, kuvastaa värin symboli teoksessa myös sitä, kuinka merkityksellistä on nähdä haasteet mahdollisuutena voida yhdessä rakentaa kulkua eteenpäin.

Halusin luoda Keiteleen kuntaa onnitellakseni teoksen, jossa on fantasianomainen hyvä tunnelma ilman liiallista realistista klassisen maalauksen henkeä.

Juhlateos on kuvassa Eero Ryhäsen esiteltävänä Keiteleen kunnan 140- vuotisjuhlassa.

Paikallislehti Pielavesi-Keitele kertoi 9.10.2019 teoksen luovutuksesta juhlavuoden kunniaksi .

Pielavesi Keitele 2019

pielavesi-keitele.fi #keitele #keitele140 #juhlateos #kuntajuhla #työllisyys #hyväkunta #juurtuminen #kotiseutu #kuntataide #tilausteos